01/06/2023
TÜBİTAK Tarafından Desteklenen "Payas Deprem Yaralarını Bilimle Sarıyor Şenliği” 25-27 Mayıs Tarihlerinde Gerçekleşti
TÜBİTAK 4007 Bilimle Güçlenen Şanlıurfa: Depreme Dayanıklı Gelecek teması ile düzenlenen “Şanlıurfa Bilim Şenliği” Açılış Töreni, Şanlıurfa Fuar Merkezi’nde gerçekleşti.
Şanlıurfa Bilim Şenliği’nin Açılış Töreni, Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Kurt, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hasan MARAL, protokol üyeleri ve çok sayıda davetlinin katılımlarıyla gerçekleşti.
Şenlik programının açılışı katılımcılara güzel dakikalar yaşatan Şanlıurfa Bilim Sanat Merkezi öğrencisi üç minik öğrencinin verdiği piyano resitali ile başladı. Protokolün konuşması ile devam eden şenlikte katılımcılara hitap eden Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, çocukların çağın ihtiyaçlarına uygun şekilde yetiştirmenin önemine dikkat çekti.. Vali Ayhan, ''Gençlik dediğimiz zaman, öğrenci dediğimiz zaman onların her tür ihtiyacına her tür imkanı sağlamak bizim boynumuzun borcudur. Bu proje de bu zamanın ruhuna çok uygun. Bir travma yaşadık 11 il. Ama ayağa kalktık. Nasıl? El birliğiyle, iş birliğiyle, güç birliğiyle. İnanarak, birbirimize sarılarak, Anadolu ruhu olan yardımlaşma ve dayanışma duygusuyla. Bir daha böyle musibetler, belalar yaşayabiliriz, ama altından kalkmak için daha güçlü gelecek, daha güçlü gençlerimizle kalkacağız" dedi.
Açılış Töreninde konuşan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, hayal kurmanın ve bunu hayata geçirmenin önemine vurgu yaparak, “Belki de en çok israf ettiğimiz de hayallerimizdir. Bilimin ilerlediği bu dönemde şunu gördük. Neyi hayal edersek onu yapabiliyoruz. İşte biz de bu hayallerinizi gerçekleştirmek adına yollara düştük. Şimdi biz hayallerinizi gerçekleştirmek için göreve gelir gelmez Akıllı Şehirler ve İnovasyon Şube Müdürlüğü’nü kurduk. Burada çalışmalarımız devam ediyor. Birçok gencimize ulaştık. Şimdi belki de bölgenin en büyük bilim merkezlerinden birini kuruyoruz” ifadelerini kullandı.
Açılış Töreninde konuşan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç “Üniversite olarak bizler bir yandan eğitim-öğretim faaliyetlerimizi yürütüyor, bir yandan nitelikli insan kaynağı oluşturuyor ve öte yandan da bilimsel-teknolojik araştırma ve geliştirmelere devam ediyoruz. Tüm bunları yaparken insanımıza ve öğrencilerimize bir hizmet sunmuş oluyoruz.” ifadelerini kaydederek “6 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından bir kez daha anladık ki bilim hayatımızın her yerinde olmazsa olmaz öneme sahip. Şenlikte yer alacak bilim atölyelerimizde olabildiğince fazla sayıda uygulamaya yer verdik. Özellikle fen bilimleri, mühendislik, robotik kodlama, ingilizce, tarih, geometri, programlama atölyelerinde alanlarında uzman ekiplerle destek olmaya geldik.” dedi. Rektör Prof. Dr. Ahmet Ataç sözlerine “Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Harran Üniversitesi, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, STEM Eğitimcileri Derneği ve Proje ekibinde yer alan tüm ekibe, teşekkür ediyorum.” şeklinde son verdi.
Bilim ve teknoloji ile afet farkındalığını geniş toplum kitlelerine yayabilmek, katılımcılara yaparak yaşayarak öğrenme deneyimi yaşatabilmek, bilim-teknoloji-afet arasındaki etkileşimin etkinlikler yoluyla aktarılmasını sağlamak amacıyla düzenlenen “Şanlıurfa Bilim Şenliği” nde katılımcılar, şenlikte yer alacak olan Atölye Eğitimleri, Gözlem, Sergi, Sahne Gösterileri, Tematik Bilim Oyunları, Sanatsal Faaliyetler, Yarışmalar, Seminerler, Paneller, Öğretmen Eğitimleri ve Söyleşiler gibi farklı türlerdeki etkinlikler sayesinde kendilerine bilgi birikimi sağladılar.
25-27 Mayıs 2023 tarihleri arasında gerçekleşen Şanlıurfa Bilim Şenliği’nde mühendislik, STREAM, sanat, coğrafya, matematik, teknoloji tasarım, robotik kodlama, fen bilimleri, İngilizce, astronomi, edebiyat, tarih, geometri, programlama, yapay zekâ gibi konular başta olmak üzere çok sayıda alandan 30’u aşkın etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe üç günde yaklaşık 35.000 kişi katılım sağladı.